Care sunt diferitele tipuri de investiții?

Există patru tipuri principale de investiții sau clase de active, fiecare cu caracteristici, riscuri și beneficii distincte.

Investiții în creștere

Acestea sunt mai potrivite pentru investitorii pe termen lung care sunt dispuși și capabili să reziste la urcări și coborâșuri ale pieței.

Acțiuni

Acțiunile sunt considerate o investiție în creștere, deoarece pot contribui la creșterea valorii investiției inițiale pe termen mediu și lung. Desigur, valoarea acțiunilor poate scădea și sub prețul care este plătit pentru ele. Prețurile pot fi volatile de la o zi la alta, iar acțiunile sunt în general potrivite pentru investitorii pe termen lung, care se simt confortabil să reziste acestor urcări și coborâșuri. Acțiunile au obținut în mod istoric randamente mai mari decât alte active, acțiunile fiind considerate unul dintre cele mai riscante tipuri de investiții.

Proprietate

Proprietatea este, de asemenea, considerată o investiție în creștere, deoarece prețul caselor și al altor proprietăți poate crește substanțial pe o perioadă pe termen mediu sau lung. Cu toate acestea, la fel ca acțiunile, proprietatea poate scădea și ca valoare și prezintă riscul pierderilor. Investiția poate fi facută direct prin cumpărarea unei proprietăți, dar și indirect, printr-un fond de investiții imobiliare.

Investiții defensive

Acestea sunt mai mult concentrate pe generarea constantă de venituri, mai degrabă decât pe creștere și sunt considerate cu un risc mai mic decât investițiile în creștere.

Bani lichizi

Investițiile în numerar includ conturi bancare zilnice, conturi de economii cu dobândă mare și depozite la termen. În mod obișnuit, acestea generează cele mai mici randamente potențiale dintre toate tipurile de investiții. Deși nu oferă nicio șansă de creștere a capitalului, pot obține venituri regulate și pot juca un rol important în protejarea averii și reducerea riscului într-un portofoliu de investiții.

Dobândă fixă

Cel mai cunoscut tip de investiții cu dobândă fixă sunt obligațiunile, atunci când guvernele sau companiile împrumută bani de la investitori și le plătesc o rată a dobânzii în schimb. Obligațiunile sunt, de asemenea, considerate o investiție defensivă, deoarece oferă în general randamente potențiale mai mici și niveluri de risc mai mici decât acțiunile sau proprietățile.

De asemenea, pot fi vândute relativ rapid, cum ar fi numerarul, deși este important de reținut că acestea nu sunt lipsite de riscul pierderilor de capital.

Investițiile reprezintă cea mai sigură perspectivă de creștere economică. Investițiile au un rol important nu numai în obținerea unei economii puternice, ci și în protejarea mediului înconjurător, la refacerea echilibrului ecologic și la îmbunătățirea calității vieții.